Stap in de nieuwe spiraal

Afgelopen vrijdag, 3 februari 2023, was de start van een nieuwe omwenteling van de Tzolkin, de kortstlopende Maya-kalender. Daarmee zetten we een stap in de nieuwe spiraal. De gelegenheid voor mij om een paar kernelementen te delen van deze boeiende kalender.

Bouwstenen van de Tzolkin

Stap in de nieuwe spiraal - Marie Hélène de Cannière

De Tzolkin bestaat uit twintig zegels, die elk één van de vier kleuren hebben: rood, wit, blauw of geel. Die kleuren volgen elkaar in een onophoudelijk ritme op, altijd in diezelfde volgorde.

Die twintig zegels zijn geordend in golven van 13 tonen of vibraties. Door het aantal zegels (20) te vermenigvuldigen met het aantal tonen (13) bekom je het getal 260. Dat is precies het aantal dagen dat één Tzolkinronde beslaat. Voor de Maya was het ook de duur van een zwangerschap. Een baby werd voor hen dus geboren op de dag met precies dezelfde zegel en toon als de dag waarop zijn/haar conceptie plaatsvond. Machtig hé :).

Die Tzolkin volgt dus duidelijk een ander ritme dan de jaarkalender zoals wij die kennen. Een kalender van 365 dagen kenden de Maya’s ook, met als begindatum 26 juli. Daarover later meer.

Jouw geboortezegel

Op de dag dat je geboren werd, was één van de twintig zegels actief met één van de dertien tonen. Je landt als het ware in het leven doorheen één van de 260 deurtjes van de Tzolkin. Aan de hand daarvan kun je allerlei te weten komen over de blauwdruk van je leven.

Op mijn geboortedag (12 maart 1969) was het Gele Ster toon 10. Dit vertelt me dat harmonie/disharmonie, de kernbegrippen van de Gele Ster, een belangrijke plaats innemen in mijn leven. Daarnaast kan ik eruit aflezen dat manifesteren (toon 10), iets in de wereld neerzetten, ook een belangrijk plaats inneemt. Je zou kunnen zeggen dat ik mij op mijn best voel als ik harmonieus iets in de wereld kan zetten. Ik zie mijn reflectie daar wel in.

Ben je alvast benieuwd naar je eigen geboortezegel? Die kun je bijvoorbeeld hier te weten komen, door je geboortedatum in te voeren in het tabje “the tzolkin”. Je zegel verschijnt dan in het overzicht rechts.

Kleine en grotere spiralen

De spiralen van de Tzolkin haken in elkaar: de kleinste spiraal van vier kleuren, de iets grotere spiraal van 13 tonen, de nog grotere spiraal van 20 zegels.

Stap in de nieuwe spiraal - Marie Hélène de Cannière

Elke combinatie van zegel en toon komt eens om de 260 dagen voorbij. De combinatie van jouw geboortezegel met zijn toon komt dus ook eens in de 260 dagen voorbij, je kosmische verjaardag, zeg maar. Mijn volgende kosmische verjaardag valt bijvoorbeeld op 1 mei. Een feestdag, wat leuk zeg!

Het duurt wel behoorlijk lang alvorens jouw geboortezegel met dezelfde toon/vibratie precies op jouw kalenderverjaardag weer actief is, namelijk 52 jaar. Voor de Maya was dat dan ook een heel bijzondere verjaardag. Ik schreef er een blogpost over toen die dag voor mij langskwam, je kunt die hier nalezen.

Spelen met spiralen

Jarenlang observeer ik al dit spel van spiralen. Dagelijks schrijf ik bijvoorbeeld in een dagboekje mijn indrukken van de afgelopen dag, waarbij ik bewust contact maak met de zegel en toon van die dag. Ik houd die bij dankzij een set Tzolkinkaarten van Elvira van Rijn. Het fijne is, dat ze er ook telkens de DNA-affiramtie bij schreef. Zeg maar, de sleutelzin van elk zegel.

3 februari, start van een nieuwe omwenteling

Zoals ik bij het begin al meegaf, is afgelopen vrijdag een nieuwe ronde van 260 dagen gestart. De vorige ronde liep van 18 mei 2022 tot 2 februari 2023. Als ik terugblik, zie ik dat een specifiek thema zich als een golf doorheen die periode wentelde. Een thema dat nu in een volgende fase komt.

Je kan voor jezelf nagaan of dit voor jou ook iets raakt. Ga er niet te star mee om, want de energie stroomt gedurig. Zo kan je best al voelen dat iets zich klaarmaakt, voordat een ronde echt van start gaat.

Stap in de nieuwe spiraal - Marie Hélène de Cannière

Het zou kunnen dat je de afgelopen week of weken het gevoel had dat iets op zijn laatste beentjes liep, of dat iets zich klaarmaakte om te ontluiken.

Deze golf zal zich uitrollen tot 20 oktober. Misschien kun je vooruitkijkend al zien wat het hoofdthema zou kunnen zijn van deze periode?

1 januari en 26 juli

Omdat 1 januari de verjaardag is van ons aller Gregoriaanse kalender, geeft het zegel dat op die dag actief is het thema mee van dat jaar. 2023 staat in het teken van de Gele Ster op toon 7. De kernzin van 2023 wordt daarmee zoiets als “in verbinding met hemel en aarde harmonieus je eigen plek innemen”. Wie weet kun je daar thema’s mee verbinden die voor jou klaarliggen of spelen?

Voor de Maya start het nieuwe jaar op 26 juli. Ze hebben daar een uitstekende, astronomische reden voor, die met de ster Sirius te maken heeft. Ze waren trouwens astronomen van de bovenste plank en wetenschappers vandaag vragen zich soms af hoe ze ooit zulke precisie konden bereiken. Zo krijgt het zegel dat op 26 juli actief is ook een sleutelrol, natuurlijk.

Stap in de nieuwe spiraal - Marie Hélène de Cannière

In 2022 was op 26 juli de Rode Maan op toon 4 actief. Die bracht het thema zelfvertrouwen op de voorgrond, een thema dat nog tot 24 juli 2023 zal spelen.

Na de Dag buiten de Tijd, 25 juli, krijgen we op 26 juli 2023 een nieuw thema doorgespeeld, de Witte Tovenaar. Dan breekt een tijd aan waarin luisteren naar het weten van je hart een sleutelrol gaat spelen.

Duizelingwekkend

Ondanks het feit dat ik al jaren geregeld de Tzolkin erbij neem als een soort kaarslicht bij iets wat mij niet helder lijkt, blijft het een duizelingwekkend rijke bron waar ik nog lang niet alles van heb doorgrond. Ik geloof meer en meer dat je om het even welk deurtje mag nemen om je tocht doorheen die wijsheid aan te vatten. Je plukt onderweg wat op dat moment voor jou het meest relevant is.

Wil je graag voor jezelf meer ontdekken over dit boeiende, eeuwenoude spel van spiralen? Neem dan gerust contact met me op. We bekijken samen wat ik voor jou kan betekenen als kennismakingsgids in de Tzolkin.

Stap in de nieuwe spiraal - Marie Hélène de Cannière

Hartengroet,

Marie Hélène

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up ↑