Een gezonde geest in een gezond lichaam

Als coach en als mens ben ik ervan overtuigd dat gezondheid van lichaam en van geest samengaan. Hoe meer je zorg draagt voor de gezondheid van je lichaam, hoe meer gezondheid je ook in je denken en voelen kunt ervaren. En omgekeerd.

Ik was persoonlijk al een tijdje op zoek naar een voedingspatroon waarbij ik mij fitter, energieker, gezonder zou voelen, en waarmee tegelijk mijn gewicht naar een gezond evenwicht zou evolueren. Zonder te diëten. Hoe efficiënt sommige diëten ook kunnen zijn, ze veranderen niet fundamenteel je eetgedrag. En het was dat laatste dat ik wou.

Enkele duidelijke doelstellingen had ik wel: minder junk food, meer groenten, minder vlees, gezonde koolhydraten. Maar hoe krijg je dat in een plan, hé? Daar liep ik telkens weer tegenaan.

Via een artikel dat mijn dochter deelde op haar Facebookpagina als gezondheidscoach, kwam ik enkele weken geleden op de site van Jasper Alblas. En wat ik daar las, paste in vele opzichten in wat ik wou ervaren en bereiken met dat nieuwe voedingspatroon dat ik zocht. Ik besloot om zijn methode op de proef te stellen.

Zoals hij zelf ook aangeeft, besloot ik om zijn aanpak toe te passen en in de eerste weken mijn weegschaal in de hoek te laten staan. Tenslotte was voor mij slanker worden wel een doelstelling, maar zeker niet de belangrijkste. Voelen wat dit anders-eten met mijn lichaam deed, was veel belangrijker.

Ik stelde heel snel vast dat ik veel meer energie had. En tegelijk ook beter sliep. Zowel bewegen en actief zijn als rusten en genieten gingen mij vlotter af. Door de grote porties die vooropgesteld werden, merkte ik dat ik voorheen vooral te weinig at, en daardoor vaak voor een snelle tussendoor naar eten greep die geen voeding is.

Mijn groenten- en fruitverbruik is er spectaculair op vooruit gegaan, en daarvan ervaar ik elke dag de positieve uitwerking. Meer nog: ik geniet zo spontaan van het bereiden en het oppeuzelen van maaltijden en tussendoortjes, dat ik intussen zelfs creatief ben geworden met de ingrediënten, en eigen recepten van sapjes, smoothies en maaltijden maak.

Het belangrijkste resultaat voor mij, is dat ik een nieuwe benadering van voeding soepel in mijn leven integreer. Zonder een hardliner te willen zijn. Even terug naar oude gewoonten, dat gun ik mezelf ook. Een frietje, bijvoorbeeld, moet kunnen, toch? Alleen voel ik heel snel dat mijn lichaam daar grenzen aan stelt, en terug wil naar die nieuwe gewoontes waar het zich zo goed bij voelt.

Dat mijn broek intussen ook alweer een maatje kleiner mag, is een heerlijk gevoel. Mooi meegenomen :).

Voor wie al eens een smoothie of een sapje wil proberen, zal ik hier af en toe recepten delen die ik zelf verzin. Delen mag ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up ↑