Lichaam en ziel, spiegels van elkaar

Holistische benaderingen, vandaag de dag vind je ze veelal in het circuit van de natuurgeneeswijzen, de alternatieve therapieën, en (veel) minder in de ‘klassieke’ geneeskunde, die zich op het lichaam toespitst. Het zijn benaderingen waarvan het fundament rust op het inzicht dat je de mens niet zomaar kunt opdelen in stukjes: hier een lichaam, daar een emotionele beleving, ginds een spirituele/religieuze beleving. In de holistische benadering gaat men ervan uit dat het een niet los staat van het ander.

Zelf sta ik vanuit mijn praktijk als coach en reflexologe met overtuiging achter deze visie. Soms vragen mensen mij of ik dan zo kwaad ben op de klassieke geneeskunde, dat ik reflexologe ben? Voor sommige mensen (velen blijkbaar), is het namelijk of-of. Terwijl het voor mij en-en is. En eerlijk gezegd, ik dacht dat dit een vrij recent inzicht was, waar we als moderne, zoekende mens bij uitgekomen waren. Het zij dan de sjamanen, ja, die zagen dat ook… Tolteken, Maya’s. En boeddhisten. Maar in onze westerse wereld is dit toch vrij nieuw.

Toevallig bots ik op een citaat dat het eigenlijk heel mooi samenvat:

U moet niet proberen een deel te genezen zonder het geheel te behandelen. U moet niet proberen het lichaam te genezen zonder de ziel erbij te betrekken; als u het hoofd en het lichaam gezond wilt maken, moet u beginnen met het genezen van de ziel. Dit laatste is het belangrijkste. Laat niemand u overhalen zijn lichaam te genezen, als hij u niet eerst gevraagd heeft zijn ziel te genezen. De grootste fout die dokters in onze tijd bij de behandeling van het lichaam maken is, dat ze beginnen met de ziel van het lichaam te scheiden.

Voilà, dat is het zie! Even checken aan wie we deze wijze woorden te danken hebben…? Eerlijk waar: ik schrok mij een hoedje toen ik de naam onder het citaat zag.

Komt het iemand bekend voor? Je kunt het natuurlijk meteen googelen, maar als je dat nu even niet doet? Is er iemand die het weet, of anders een gok wil wagen? Ik heb al een tipje van de sluiter gelicht: het is niet van gisteren… ;).

Een ding staat vast: de volgende keer dat ik aan iemand uitleg wat ik versta onder de holistische benadering, en waarom die en-en volgens mij zoveel meerwaarde heeft, zal ik erover waken dat ik het niet afdoe als een recent inzicht :)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up ↑