Be yourself…

Wees jezelf. Is er iets dat eenvoudiger klinkt? En tegelijk: is er iets dat een grotere uitdaging inhoudt?

De afgelopen week heb ik op een heel bijzondere manier ervaren dat er in wezen niets anders opzit dan jezelf te zijn. En dat het een verdomd grote uitdaging is.

Maandag vertrok ik voor een vijfdaags verblijf met allemaal tot die dag voor mij onbekende mensen. Mensen voor wie ik ook een onbekende was. We hadden allemaal een gezamenlijke insteek, die draaide rond een deel van het persoonlijke verhaal van vier van die mensen, waaronder mijzelf.

Wie mij kent, weet dat ik niet voor een uitdaging terugdeins. Wie mij kent, weet ook dat mijn onverschrokken ik zich wel vaker mispakt. Hoe goed ik deze keer ook was voorbereid door de organisatoren van het gebeuren, ik geef eerlijk toe dat ik een stevige ontmoeting met mezelf cadeau gekregen heb. Even diep als mooi als ontroerend als verhelderend. Het was tegelijk een unieke ontmoeting met stuk voor stuk mooie, rijke mensen.

Die rijkdom lag hierin dat alle mensen elkaar eerlijk, openhartig, warm, en tegelijk met een heerlijke brok humor tegemoet wilden treden, en die wens ook hebben waargemaakt. Ook als de gesprekken of de ontdekkingen ons soms heel dicht op de huid kwamen te zitten.

Er is op enkele dagen tijd een veiligheid ontstaan die ik maar zelden heb zien opbloeien op zulke korte tijd. Een veiligheid die mij alvast heeft uitgenodigd om nog dichter bij mezelf te staan. Telkens een stapje dichter bij mezelf.

Aankomen op maandag en elkaar een voorzichtige handdruk of hoofdknikje geven bij de ontmoeting, en op vrijdag afscheid nemen van elk van die mensen met een welgemeende knuffel: hoe mooi kan een vakantie zijn? Voor mij is die ervaring een uitnodiging om ook in het dagelijkse leven meer vanuit die echtheid te leven.

Ik neem een heel stuk waarheid mee uit die ervaring, waar ik later meer over vertel. Voor het ogenblik hou ik het even heel simpel en tegelijk heel uitdagend op: mezelf zijn. Met alles wat er in mijn rugzak zit aan verleden en aan vaardigheden en aan kwaliteiten. Zoals elke andere mens een eigen rugzak, eigen vaardigheden en eigen kwaliteiten heeft.

We zijn zo ontzettend verschillend van elkaar. En zo gelijkwaardig.

Be yourself. Everyone else is already taken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up ↑